Het team van Lekker Zootje

Caroline van der Heijden
Tjalling Gerus
Lees meer over Tjalling
Mo

Wij zoeken nog vrijwilligers!

In 2019 kreeg Tjalling zijn droombaan

Heb je altijd al paddenstoelen willen telen? Vind je substraat maken interessant? Vind je het leuk om de boel een beetje netjes te houden of koffie te zetten voor gasten?

Heb je een dagdeel of meer die je als vrijwilliger op de stadskwekerij zou willen besteden?

Dan komen we graag met je in contact!

Over de kwekerij

In onze geavanceerde kweekruimtes

Onze kwekerij is gevestigd aan de Industrieweg in Haarlem en bestaat volledig uit containers. Dit heeft als voordeel dat onze kwekerij modulair is en schaalbaar. Wij denken dat dit dé manier is om stedelijke landbouw te bedrijven en de keten te verkorten.

kwekerij lekker zootje
kwekerij lekker zootje
kwekerij lekker zootje
Groeiende oesterzwammen

Kweekruimtes

Hier kunnen we per maand meer dan 5000 kilo koffiedrab verwerken tot 1000 kg oesterzwammen. Dit doen we, door het klimaat dat de zwammen voor groei nodig hebben, exact na te bootsen.

Het begint met een warm en droog zomerklimaat, waarna de oesterzwammen beginnen met groeien in het koude en natte herfstklimaat. Daarmee kan in acht weken tijd, twee keer worden geoogst.

De containers zijn allemaal verbonden via internet en de verschillende sensoren kunnen op afstand worden uitgelezen. Zo kunnen de omstandigheden in de container op afstand worden aangepast en is het klimaat dus altijd optimaal voor de fase waarin de zwammen zich bevinden.

Groeicontainers

Zo hebben we een continu proces waarin elke week in een container geoogst kan worden en in diezelfde container de nieuwe zakken met koffiedrab kunnen worden opgehangen.

De omstandigheden in de containers worden op afstand voortdurend uitgelezen via de geavanceerde sensoren en bijgestuurd om zo de meest optimale groeiomstandigheden te waarborgen.

De kwekerij is voorzien van 128 tweedehands zonnepanelen waarmee de kwekerij op jaarbasis minimaal energie neutraal kan draaien.

overzicht kweekcontainers

Herkomst van de naam ‘Lekker Zootje’.

Herkomst van de naam ‘Lekker Zootje’.

Zootje is van oorsprong de verkleinvorm van het zelfstandig naamwoord (de) zo. Dit betekende oorspronkelijk ‘hoeveelheid eten die tegelijk gekookt wordt of voor één maaltijd genoeg is’; bijvoorbeeld een zo vis of een zo sla. Hieruit is de betekenis ‘hoeveelheid, massa’ ontstaan, en vervolgens ook ‘rommel, bende’. In deze afgeleide betekenissen wordt zo van oudsher meestal in de verkleinvorm gebruikt: zootje. Omdat zootje zo’n eigen toepassingsgebied heeft gekregen, is het in veel woordenboeken als aparte ingang opgenomen.